Hazenpeper

  • 12 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Controleer of er nog botjes in het vlees zitten. Breng circa 1/ 4 liter van de wijn aan de kook met de tijm, de kruidnageltjes, de laurierblaadjes en de gekneusde peperbolletjes. Draai het vuur laag en laat 30 minuten tegen de kook aan trekken. Zeef de gekruide wijn.

Stap 2
Snijd de wortel in plakjes, de prei in ringen en de bleekselderij in boogjes. Doe de groenten met de gekruide wijn en de rest uit de wijnfles in een grote kom en schep het hazenvlees erdoor. Laat afgedekt een nacht op een koele plaats marineren.

Stap 3
Neem de blokjes vlees uit de marinade en bewaar het marinadevocht met de groenten. Dep het vlees droog op keukenpapier. Verhit de braadboter in een grote braadpan en bak de blokjes vlees in 3 of 4 porties regelmatig omscheppend rondom bruin. Doe al het vlees in de pan, bestrooi met wat zout en peper en flambeer met de cognac (let op dat de afzuigkap niet aanstaat!). Schep het vlees uit de pan.

Stap 4
Laat de spekblokjes in het braadvet regelmatig omscheppend kleuren. Voeg de grof gesnipperde ui toe en laat omscheppend kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken. Voeg de marinade met de groenten, de azijn en de suiker toe, roer goed om alle aanbaksels van de bodem los te maken en breng aan de kook. Voeg het vlees toe, draai het vuur laag en laat de hazenpeper met het deksel op de pan circa 1 uur stoven (de saus mag niet koken). Schep in die tijd een paar keer om. Proef of er nog zout en/of peper bij moet en bind de saus met allesbinder of aangeroerde ma?zena.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

1,5 kg panklaar vlees voor hazenpeper
250 gram mager rookspek, in blokjes gesneden
1 fles stevige rode wijn
3 takjes tijm
6 kruidnageltjes
4 laurierblaadjes
circa 20 zwarte peperbolletjes
1 winterwortel
1 steel prei
4 stelen bleekselderij
75 gram braadboter
zout en versgemalen peper
1 glas cognac
2 flinke uien
1 klein blikje tomatenpuree
3 eetl. rode wijnazijn
2 theel. suiker
allesbinder of aangeroerde ma?zena

Keukengerei

Kookpan Zeef Kom Braadpan

Vragen?