Heldere ossenstaartsoep met madeira

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe de spekblokjes met de boter in een grote soeppan en laat het spek uitbakken. Doe de stukken ossenstaart met niet teveel tegelijk in de pan en laat ze op hoog vuur regelmatig omscheppend goed bruin bakken. Schep ze uit de pan. Snijd intussen de winterwortel in dikke plakken, de ui in acht parten en de in de lengte gehalveerde prei en de bleekselderij in stukken. Doe de groenten in de pan en laat ze eveneens regelmatig omscheppend bakken tot ze bruin kleuren. Dat is nodig om de bouillon z’n mooie donkere kleur te geven. Voeg 2 liter water toe, breng aan de kook en doe het aangebakken vlees met de laurierblaadjes, de foelie, de tijm en wat zout en peper in de pan. Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel schuin op de pan circa 3 uur trekken.
Stap 2
Bekleed een vergiet met een natgemaakte keukendoek, zet op een schone pan en giet de bouillon in het vergiet. Haal de stukken ossenstaart eruit en gooi de inhoud van het vergiet weg. Haal zoveel mogelijk vlees van de botten en snijd het in kleine stukjes. Laat de bouillon koud worden (op een koude plaats of in de koelkast) en schep er het vet af.
Stap 3
Breng de bouillon aan de kook, breng zonodig verder op smaak met wat zout en peper en roer er de madeira door. Verdeel het vlees over de borden of koppen en schep er de kokendhete bouillon op.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 96

Ingrediënten

- 100 g magere spekblokjes
- 25 g boter
- circa 750 g ossenstaart
- 1 middelgrote winterwortel
- 1 grote ui
- 1 steel prei
- 2 stelen bleekselderij
- 2 laurierblaadjes
- 2 stukjes foelie
- takje tijm of 1/2 eetl. gedroogde tijm
- zout en versgemalen peper
- 1 dl madeira

Keukengerei

Soeppan Vergiet