Hertenfilet

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden.

Wrijf de filet in met olijfolie, peper, zout en tijm. Leg de pancetta-plakjes op een stuk vershoudfolie, plaats de filet erop en rol op om de filet in te pakken. Vewijder de folie op het moment dat de pancetta mooi om de filet blijft zitten.

Verwarm de plantaardige olie in een ovenbestendige koekenpan. Schroei de ingepakte filet aan alle kanten totdat de pancetta goudbruin wordt. Zet de pan in de oven gedurende 6 tot 8 minuten tot het vlees een kerntemperatuur van 48 graden heeft bereikt. Haal het vlees uit de pan en leg het apart. Giet de bouillon met de jeneverbessen in de pan (gebruikt voor het hert) en kook dit ongeveer 5 minuten.

Zeef de saus en breng deze terug in de pan en voeg de bramen toe. Kook dit ongeveer 4 minuten of totdat de bramen zacht zijn, en plet ze dan een beetje. Voeg de boter toe aan de saus en breng op smaak met peper en zout. Snijd de filet in dikke plakken. Serveer ongeveer 3 plakjes per persoon met de bramensaus.

Tip: Lekker met pompoenpuree en dubbel gedopte tuinbonen

5 Tips bij het bereiden van wild:
1. Mocht je het wild ingevroren hebben, laat het dan 24 tot 48 uur voor bereiding ontdooien in de koelkast.

2. Laat marinades achterwege: wild is al heerlijk van zichzelf.

3. Bak wild eerst enkele minuten om en om aan in een pan met boter, voor een mooi bruin kleurtje en een lekker korstje.

4. Grote stukken vlees moeten daarna nog garen. Vraag je Keurslager naar de juiste tijden en temperaturen.

5. Gebruik een kernthermometer. Je weet pas of je vlees gaar is, als je de kerntemperatuur hebt gemeten. Zie: keurslager.nl/cadeaushop.

Bron: Proef 2019

Ingrediënten

- 800 g rugfilet van het hert
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 250 g pancetta (dunne plakjes)
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 200 ml rundvleesbouillon, van bouillonblokje
- 6 jeneverbessen, gekneusd
- 200 g bramen (vers of diepvries)
- 10 g boter
- Peper en zout