Hollandse biefstuk met aardappelkoekjes

  • 2 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst het mengsel voor de aardappelkoekjes. Rasp de geschilde aardappelen grof (met keukenmachine of keukenrasp). Snipper de gepelde ui. Schep de aardappel, de ui, het ei en zoveel bloem dat het een samenhangend mengsel wordt met wat zout en peper door elkaar. Zet een koekenpan met een dikke bodem op het vuur, giet er een scheutje olie in en schep drie of vier flinke lepels van het aardappelmengsel in de hete olie. Druk de koekjes met de achterkant van een lepel plat, zonder dat ze elkaar raken. Bak ze in circa 3 minuten goudbruin, keer ze om en laat ze nogmaals 3 minuten bakken. Schep ze uit de pan en bak het resterende aardappelmengsel op dezelfde manier in de koekenpan.

Stap 2
Laat intussen de biefstukken op kamertemperatuur komen en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de boter in de koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur in circa 3 minuten per kant mooi bruin. Bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze een paar minuten rusten voor ze worden aangesneden, zodat de vleessappen zich weer over het vlees kunnen verdelen. De juiste baktijd is afhankelijk van de gewenst graad van gaarheid en de dikte van het vlees.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

2 Hollandse biefstukken van circa 150 gram per stuk
25 gram braadboter
Voor de aardappelkoekjes:
2 grote aardappelen (vastkokers)
1 middelgrote ui
1 ei
1-2 eetl. bloem
zout en versgemalen peper
plantaardige olie om te bakken

Keukengerei

Keukenmachine of keukenrasp Kom Koekenpan met dikke bodem Koekenpan