Indonesische Babi Pangang

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Schil en rasp de gember en vijzel de
ketoembar.
Meng voor de marinade de ui,
knoflook, gember, ketoembar, rode peper,
rasp en sap van de limoen, steranijs en de
ketjap manis.

Snijd het buikspek aan de zwoerdkant
om de centimeter in. Leg het spek in de
marinade
en laat dit minimaal twaalf uur
intrekken.

Verwarm de grill van de oven voor op 170
graden. Gril het buikspek met de zwoerdkant
naar boven circa 10 minuten in de oven, draai
het om en gril nog eens tien minuten tot het
spek goudbruin is. Haal het vlees uit de
oven en snijd de ingesneden stukken verder
door tot je plakken hebt. Gril de plakken in
de oven circa 5 minuten om en om tot ze
krokant zijn.

Maak de saus: vijzel de ketoembar. Verhit
twee eetlepels olie in een pan en fruit de
knoflook, ui, ketoembar en steranijs circa
twee minuten. Schil en rasp de gember en
voeg samen met de tomatenketchup, ketjap
manis en gembersiroop toe. Breng de saus
op smaak met een scheutje rijstazijn en de
sambal.

Serveer het vlees met de saus erover en
maak het af met wat bieslook.

Ingrediënten

BENODIGDHEDEN
1 kilo buikspek, met zwoerd
1 ui
4 teentjes knoflook
2 cm gemberwortel
1 eetlepel ketoembar
1 rode peper, fijngehakt
1 limoen
1 steranijs
300 ml ketjap manis
Bieslook, gesneden

Voor de saus
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel ketoembar
2 eetlepels zonnebloemolie
1 steranijs
2 cm gemberwortel
200 ml tomatenketchup
50 ml ketjap manis
2 eetlepels gembersiroop
Rijstazijn
1 theelepel sambal