Kaastaart met filodeeg, spek en rozijnen

  • 0 personen
  • Vrij moeilijk
  • Lunch
  • 20-30 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Bak de spekblokjes in een koekenpan met een anti-aanbaklaag uit tot ze bruin en knapperig zijn en laat ze op keukenpapier uitlekken. Overgiet de rozijnen met de port en zet afgedekt 2 minuten in de magnetron. Laat afkoelen. Rasp de verschillende soorten kaas grof of snijd ze in kleine blokjes. Verwarm de oven voor op 180?C. Laat het filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrijk de vorm met wat olie. Bestrijk het bovenste deegvel met een keukenkwastje dun met olie en leg het losjes in de vorm, zodat de rand royaal overhangt. Vouw de rand losjes naar binnen. Doe hetzelfde met de resterende vier deegvelletjes. Het deeg mag wat slordig in de vorm liggen en de velletjes zullen elkaar gedeeltelijk overlappen. Zorg dat het deeg in de rand van de vorm goed aansluit en dat de rand iets overhangt. Zet de met deeg beklede vorm 10 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin van kleur is. Neem de vorm uit de oven (de oven blijft aanstaan).

Stap 2
Roer het ei, de room en wat peper in een grote kom door elkaar. Voeg de rozijnen met de port, de spekblokjes en de kaas toe en schep alles goed door elkaar. Schep het kaasmengsel in de voorgebakken deegbodem en strijk de bovenkant glad. Schuif de taart terug in de oven en laat nog 15 minuten bakken tot de bovenkant goudbruin is gekleurd. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en neem de taart uit de vorm (een vorm met een losse bodem is in dit geval heel handig). Serveer de punten lauwwarm of op kamertemperatuur.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 8

Ingrediënten

200 gram blokjes mager rookspek
100 gram rozijnen
1 wijnglas rode port
400 gram verschillende soorten kaas naar keuze, bijvoorbeeld een mengsel van oude Goudse, Parmezaan of Pecorino, een blauwe kaas en Gruy?re
5 vellen filodeeg (diepvries)
plantaardige olie om de vorm en het deeg te bestrijken
1 ei
2 eetl. room (kookroom, slagroom of koffieroom)
versgemalen peper

Keukengerei

Koekenpan Rasp Taartvorm Kom