Kalfshaas met roomsaus

  • 6 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een passende pan en braad het vlees rondom mooi bruin. Bestrooi het met wat zout en peper. Giet de fond met scheutjes tegelijk bij het vlees, zodat het niet teveel afkoelt. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat af en toe omkerend 10-15 minuten stoven (de juiste tijd is afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste graad van gaarheid).

Stap 2
Neem het vlees uit de pan, leg het op een voorverwarmde schaal en laat het afgedekt met aluminiumfolie circa 10 minuten rusten voor het wordt aangesneden. Roer intussen de room door de saus in de pan, breng de saus verder op smaak met een scheutje citroensap en zonodig wat zout en/of peper. Breng de saus met allesbinder of ma?zena op de gewenste dikte. Roer kort voor het serveren de groene kruiden door de saus. Roer het uitgelopen vleesvocht door de saus. Snijd het vlees in dikke plakken en schep wat van de saus erover. Geef de rest van de saus apart. Lekker met gekookte krieltjes, aardappelpuree of aardappelkroketjes en groenten naar keuze, zoals asperges of peultjes.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 3

Ingrediënten

circa 750 gram kalfshaas
50 gram braadboter
zout en versgemalen peper
2 dl kalfsfond, uit een pot
1 dl kookroom
scheutje citroen- of limoensap
allesbinder of aangeroerde ma?zena
4 eetl. fijngehakte gemengde groene kruiden (vers of diepvries) bijvoorbeeld peterselie, dragon, dille en bieslook

Keukengerei

Braadpan Schaal