Kalkoenrolletjes met paddestoelenvulling

  • 6 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg de kalkoenschnitzels een voor een tussen twee velletjes gladfolie en klop ze met een deegroller of met de bodem van een steelpan plat (of vraag de Keurslager dit voor u te doen). Verdeel de schoongemaakte paddestoelen in twee delen (de ene helft wordt voor de vulling gebruikt, de andere helft voor de saus). Week de gedroogde funghi 30 minuten in heet water, giet ze af en vang het weekvocht op. Snipper de ui. Verhit 30 gram van de boter in een koekenpan en laat de ui glazig fruiten. Voeg de paddestoelen voor de vulling toe en laat omscheppend bakken tot het afgegeven vocht is verdampt. Voeg de fijngehakte funghi, de tijm en 4 eetlepels van de room toe en laat inkoken tot het vocht bijna is verdampt. Breng het paddestoelenmengsel stevig op smaak met wat zout en peper.

Stap 2
Doe het gehakt met het afgekoelde paddestoelenmengsel, het ei en de peterselie in een kom en meng goed door elkaar. Leg de platgeslagen kalkoenschnitzels naast elkaar op het werkvlak en verdeel er de paddestoelenvulling over. Rol de schnitzels langs de korte kant op en zet ze vast met houten prikkers. Zet de rolletjes tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Stap 3
Verhit 30 gram van de boter in een grote koekenpan en bak de gevulde kalkoenrolletjes op middelhoog vuur rondom bruin. Flambeer ze desgewenst met de cognac (let op dat de afzuigkap afstaat) en bestrooi ze met wat zout en peper. Giet de gevogeltefond en het weekvocht van de funghi porcini in de pan, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de rolletjes in circa 20 minuten af en toe omkerend gaar stoven. Verhit intussen in een andere koekenpan de resterende 30 gram boter en laat de paddestoelen voor de saus omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.Giet de resterende kookroom bij de paddestoelen.

Stap 4
Schep de kalkoenrolletjes uit de pan en houd ze afgedekt warm. Giet het stoofvocht van de kalkoenrolletjes bij de paddestoelensaus en breng de saus op smaak met wat zout en peper. Laat de saus iets inkoken en bind desgewenst bij. Snijd de kalkoenrolletjes schuin doormidden, leg ze op de voorverwarmde borden en schep er wat paddestoelensaus bij. Geef de rest van de saus apart. Lekker met rijst, aardappelpuree met knolselderij of tagliatelle.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

250 gram kalfsgehakt
6 kalkoenschnitzels
500 gram gemengde paddestoelen (bijv. champignons, shi-itake en cantharellen)
20 gram gedroogde funghi porcini (c?pes of eekhoorntjesbrood)
1 kleine ui
90 gram braadboter
1/2 theel. tijm
2 dl kookroom
zout en versgemalen peper
1 ei
2 eetl. fijngehakte peterselie
desgewenst 1 glaasje cognac
1,5 dl gevogeltefond (uit een pot)

Keukengerei

Vleeshamer. deegroller of pan met platte bodem Kom Koekenpan