Kip met venkel-pernodsaus en shiitake

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 120 graden. Bestrijk de kipfilets met een beetje olijfolie en wrijf ze in met de koriander en limoenrasp. Beleg elke kipfilet met twee plakjes pancetta en leg ze op een met bakpapier bekleed ovenrooster. Laat ze 15-20 minuten garen tot een kerntemperatuur van 70 graden.

Snijd de aardappelen in de lengte in plakjes van ca. 3 mm dik. Blancheer de plakjes 3 minuten in kokend water en laat ze uitdampen op keukenpapier. Leg in een schaal en besprenkel ze met wat van de olijfolie.

Smelt de helft van de boter en bak hierin op laag vuur de venkel in 20 minuten zacht. Haal de venkel eruit, voeg wat boter toe en bak de sjalot zacht. Voeg de room en Pernod toe en laat dit 2 minuten zachtjes inkoken. Roer als allerlaatste het fijngehakte groen van de venkel erdoorheen.

Rooster de aardappelplakjes in een grillpan aan beide kanten. Smelt in een andere pan de rest van de boter en bak de witlof op niet al te hoog vuur. Bak in een koekenpan de shiitakes in een scheut van de olie in ca. 2 minuten gaar.

Maak op een bord een ?streepje? van witlofreepjes en leg er aardappelplakjes tegenaan. Trancheer de kip en verdeel de plakjes en shiitakes om en om over de groenten. Garneer met venkel-pernodsaus.

Bron: Proef 4 2013

Ingrediënten

4 kipfilets
4 stronkjes witlof, in breedte gehalveerd en gesneden in dunne reepjes
1 venkelknol, fijngesneden (groen bewaren!)
50 g roomboter
1 sjalot, fijngesneden
200 ml koksroom
60 ml Pernod
8 plakken pancetta
16 grote shiitakepaddenstoelen
6 aardappelen
Versgemalen korianderkorrels
Rasp van 1 limoen
6 eetlepels olijfolie (totaal: voor het insmeren, besprenkelen en bakken)