Verdeel de kip in stukken of vraag de slager dit te doen.Leg ze in de soeppan. Snijd de wortel en de bleekselderij in grove stukken. Halveer de ui en laat het bruine schilletje zitten omdat dit de bouillon een mooie kleur geeft. Prik de laurierblaadjes met behulp van de kruidnageltjes op de buitenkant van de ui vast. Doe alles bij de kip in de pan en voeg de foelie toe. Giet er zoveel koud water op dat alles onder staat. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Schep het bovendrijvende schuim af. Zet het deksel schuin op de pan en laat de bouillon tegen de kook 1,5 tot 2 uur trekken. Laat de kip in de bouillon afkoelen. Schep de kip uit de pan en zeef de bouillon door een fijne zeef die met een vochtig gemaakte keukendoek is bekleed. Gooi de inhoud van de zeef weg. Laat de bouillon goed afkoelen en zet in de koelkast om het vet te laten stollen. Schep het hard geworden vet van de bouillon. De bouillon kan een paar dagen in de koelkast worden bewaard of worden ingekookt en in afgepaste porties in de diepvries worden gezet.
1 kip van circa 1 kg
1 middelgrote wortel
2 stelen bleekselderij
1 ui
2 laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
plukje foelie
Soeppan Schuimspaan Zeef