Klassieke hazenbout

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven tot 170 graden. Smelt de boter in een grote pan. Kruid de hazenbouten met peper en zout en schroei ze aan alle kanten dicht in de boter. Haal de bouten uit de pan.

Stoof de ui, wortelen en spek in het vet waarin de haas is gebakken. Borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren. Stoof ze met de groenten en het spek. Strooi de bloem over de groenten en leg de haas opnieuw in de pan. Giet er de rode wijn bij. Doe de laurier, tijm, jeneverbessen, peperbollen en kruidnagels erbij. Voeg er tot slot de aalbessenjam aan toe en breng alles aan de kook.

Zet een deksel op de pan en zet die 3 uur in de voorverwarmde oven. Voeg een half uur voor de haas klaar is de zilveruitjes erbij.

5 Tips bij het bereiden van wild:
1. Mocht je het wild ingevroren hebben, laat het dan 24 tot 48 uur voor bereiding ontdooien in de koelkast.

2. Laat marinades achterwege: wild is al heerlijk van zichzelf.

3. Bak wild eerst enkele minuten om en om aan in een pan met boter, voor een mooi bruin kleurtje en een lekker korstje.

4. Grote stukken vlees moeten daarna nog garen. Vraag je Keurslager naar de juiste tijden en temperaturen.

5. Gebruik een kernthermometer. Je weet pas of je vlees gaar is, als je de kerntemperatuur hebt gemeten. Zie: keurslager.nl/cadeaushop.

Bron: Proef 2019

Ingrediënten

- 4 hazenbouten
- 2 eetlepels boter
- 1 ui, in halve ringen
- 2 wortelen, in schijfjes
- 200 g gerookt spek, in repen
- 250 g champignons
- 2 eetlepels bloem
- 1 fles rode wijn
- 3 blaadjes laurier
- 3 takjes tijm
- 6 jeneverbessen
- 6 peperbollen
- 2 kruidnagels
- 2 eetlepels aalbessenjam
- 200 g zilveruitjes
- Peper en zout