Kogelbiefstuk met roomsaus en gebakken champignons

  • 6 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur rondom bruin. Bestrooi ze met wat zout en peper. Draai het vuur halfhoog en laat de biefstukken nog circa 3 minuten per kant bakken. De juiste tijd is afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste graad van gaarheid. Vraag de Keurslager om advies. Neem de biefstukken uit de pan en laat ze losjes afgedekt met aluminiumfolie op een warme plaats rusten.

Stap 2
Bak de in plakjes gesneden champignons, het fijngehakte ontbijtspek, de gesnipperde ui en de in reepjes gesneden paprika in het braadvet tot de champignons beginnen te kleuren. Voeg zonodig een extra klontje boter toe. Breng op smaak met wat zout en peper.

Stap 3
Maak terwijl de biefstuk bakt de saus. Verwarm de room, de roomkaas en de mosterd al roerend tot een gladde saus (dat gaat het makkelijkst in de magnetron; 3 minuten op 500 Watt). Schep de champignons over de biefstukken en serveer de saus apart. Lekker met frietjes, sperzieboontjes en appelcompote.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 10

Ingrediënten

6 kogelbiefstukken van ca. 150 g per stuk
100 g ontbijtspek
60 g braadboter
zout en versgemalen peper
250 g kastanjechampignons
1 ui
1 rode paprika
Voor de saus:

2 dl kookroom
80 g roomkaas met kruiden (Boursin)
1-2 theel. mosterd

Keukengerei

Koekenpan Schaal Steelpan