Konijn in rode wijn met pruimen

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Dep de stukken konijn droog met keukenpapier. Snipper de uien grof. Verhit de boter in een flinke braadpan en bak de stukken konijn rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en bestrooi ze met wat zout en peper. Doe de spekblokjes in de pan en laat een paar minuten uitbakken. Voeg de ui toe en laat omscheppend fruiten tot de snippers beginnen te kleuren. Bestrooi met de bloem en roer goed. Blus af met de fond en de wijn, voeg de laurier en de tijm toe en breng al roerend aan de kook. Roer goed over de bodem om alle aanbaksels los te maken. Leg de aangebraden stukken konijn in de wijnsaus, draai het vuur laag laat met het deksel op de pan circa 1 uur stoven (de saus mag niet koken!). Tot zover kan het gerecht de dag tevoren worden voorbereid. Laat afkoelen en zet de pan op een koele plaats.

Stap 2
Doe de pruimen in de pan, schep alles voorzichtig om, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat nog 30 minuten stoven. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Schep de stukken konijn met de saus in een voorverwarmde schaal en bestrooi desgewenst met fijngehakte peterselie. Lekker met aardappelpuree of gekookte aardappelen en groenten naar keuze.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

panklare konijnendelen voor 6 personen
150 gram doorregen ontbijtspek, in blokjes
2 uien
60 gram braadboter
zout en versgemalen peper
2 eetl. bloem
1/4 lt wild- of kalfsfond (uit een pot)
1/2 fles rode wijn
2 laurierblaadjes
takje tijm
250 gram ontpitte geweekte gedroogde pruimen (pruimedanten)
desgewenst 2 eetl. fijngehakte peterselie

Keukengerei

Braadpan Schuimspaan Schaal