Kruidige gehaktballetjes met raapsteeltjesstamp

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm 2 eetlepels van de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot en de knoflook. Laat het brood weken in een paar eetlepels water of melk en knijp het uit. Doe het gehakt in een mengkom en voeg de gefruite ui, knoflook, brood, ei, mosterd, specerijen en kruiden toe. Kneed het goed door en rol er balletjes van ter grootte van een tomaat. Laat ze even opstijven in de koelkast.

Stap 2
Kook ondertussen de aardappels gaar en giet ze af, stamp of knijp er een puree van en roer de melk en boter er luchtig doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3
Bak ondertussen de gehaktballetjes zachtjes rondom aan in een beetje olijfolie met boter en giet er een beetje water bij, laat de balletjes nog 5 minuten stoven in de jus. Hak de raapstelen fijn of blender ze tot moes en vermeng met de hete puree.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 5

Ingrediënten

600 g runder of half om half gehakt
4 el. olijfolie
2 sjalotten, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
2 sneetjes oud wit brood, zonder korst
1 ei
1 tl. scherpe mosterd
1 el. gedroogde Italiaanse of Franse kruiden
mespunt korianderpoeder
1 gedroogd pepertje of chilivlokken, fijngewreven
2 takjes peterselie, fijngehakt
1 el. zout
Voor de stamppot:

600 g aardappels, geschild en in blokjes
250 g raapsteeltjes, gewassen en gedroogd
1 dl warme melk of groentebouillon
50 g boter
zout en peper

Keukengerei

Koekenpan Mengkom Kookpan