Lamsvlees

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 150 graden. Scheur vier aluminiumvellen af en vouw die dubbel voor de stevigheid, waar ruim een lamsschenkel in past. Maak kruidenboter van 200 gram roomboter, citroentijmblaadjes en de salie.

Wrijf de schenkels royaal in met peper en zout en snijd ze van onder naar boven in tot aan het bot, zodat een opening ontstaat. Leg elke schenkel op een aluminiumvel en schep de kruidenboter in de opening. Vouw alvast een ‘bakje’ van de folie en verdeel de lente-ui en per schenkel twee knoflookteentjes over de bakjes. Voeg bij iedere schenkel een eetlepel witte wijn toe. Vouw de folie zo strak mogelijk om de schenkels (bot mag uitsteken), en zet ze in een ovenschaal. Laat het vlees 2,5 uur botermals en gaar worden in de oven.

Doe de muntblaadjes met de walnoten, de resterende teentjes knoflook en olijfolie in een staafmixerbeker en pureer het geheel tot een mooie pistou (zie ‘Weetje’).

Zorg dat de lamskoteletjes op kamertemperatuur zijn. Wrijf ze in met peper en zout. Verhit 25 gram roomboter met een eetlepel olijfolie in een koekenpan en schroei de koteletjes rondom dicht. Zet de warmtebron iets lager en bak het vlees, afhankelijk van de dikte, nog ongeveer 2 minuten per kant zodat ze mooi rosé blijven.

Serveer de koteletjes met de muntpistou en de schenkel met de eigen saus. Maak het gerecht af met een puree van aardappel of bloemkool erbij.

Weetje:
Pistou is de Franse variant van de Italiaanse pesto alla genovese waar geen kaas is toegevoegd aan het mengsel. In sommige streken van Frankrijk worden zelfs de noten achterwege gelaten.

Bron: Proef 2019

Ingrediënten

- 4 lamsschenkels
- 8 lamskoteletjes
- 8 citroentijmblaadjes
- 16 salieblaadjes, in reepjes gesneden
- 12 teentjes knoflook
- 4 stengels lente-ui, stukken van 3 cm
- 1 dl witte wijn
- 12 takjes muntblaadjes
- 20 walnoten
- Olijfolie
- 225 g roomboter
- Peper en zout
- Aluminiumfolie