Lapskaus

  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Breng een 1/2 liter bouillon aan de kook en leg het vlees erin met de in stukken gesneden ui, een beetje zout en peper. Laat het geheel weer aan de kook komen en schuim goed af met een schuimspaan tot de bouillon helder is. Laat het vlees zo op een laag vuur ongeveer twee uur trekken. Neem het vlees uit de pan en snijd het in blokjes. Zeef de bouillon. Maak de groenten en aardappels schoon en snijd ze in blokjes, de prei in ringen. Snijd de rookworst ook in blokjes. Breng nu de vleesbouillon aan de kook met het pakje groentensoep en gaar de groenten en de rookworst hier in. Voeg aan het eind van de kooktijd het vlees toe. Zorg dat het lang genoeg kookt zodat de aardappels de lapskaus binden. Breng de lapskaus op smaak met zout en peper. Leg de plakjes rode biet als carpaccio neer. Vul een steekring met de lapskaus. De crackers breken en erin steken en leg er los de blaadjes waterkers bij.

Bron: Proef 1-2009

Ingrediënten

300 g magere runderlappen
1 kleine rookworst (175 g)
400 g aardappelen (vastkokend)
150 g prei in ringen
250 g koolraap of knolselderij, in blokjes
1 ui
250 g wortelen
2 Wasacrackers
100 g sperziebonen
5 dl bouillon (pot)
1/2 pakje groentensoep
1/2 bosje waterkers
1 potje rode bietjes gekookt in plakjes

Keukengerei

Schuimspaan, zeef