Spoel de makreelfilets af en dep ze droog. Bestrooi ze met peper en zout. Leg ze in een diepe schaal.
Rasp de schil van 1 sinaasappel en bewaar de rasp. Snijd uit de sinaasappel mooie partjes. Pers 2 sinaasappels en 2 limoenen uit en vang het sap op.
Verhit 200 ml olijfolie, voeg de lente-ui en bleekselderij toe en daarna het sinaasappel- en limoensap en de peperkorrels. Breng het mengsel aan de kook en schenk de wijnazijn erbij. Kook het 2 minuten.
Roer de sinaasappelrasp erdoor en schenk de warme marinade over de makreelfilets. Laat dit 1 uur op kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna minimaal 3 uur afgedekt weg in de koelkast. Bestrooi het gerecht voor het serveren met wat peterselie en garneer de makreel met de partjes sinaasappel.
4 verse makreelfilets
3 sinaasappels
2 limoenen
2 lente-uitjes, in ringen
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel roze peperkorrels
50 ml rode wijnazijn
Enkele takjes platte peterselie, fijngehakt
Olijfolie, extra vierge
Peper en zout