Mediterrane stamppot met gegrilde lamskoteletten

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Internationaal
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de stamppot. Kook de geschilde aardappelen gaar in water met wat zout. Giet ze af en pureer ze. Verdun de puree zonodig met een scheutje van het kookvocht. Snijd de paprika zonder de zaadlijsten en de zaadjes en de courgette in blokjes. Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes. Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan, voeg de paprika, de courgette, de champignons en de kruiden toe en fruit omscheppend tot de groenten licht begint te kleuren. Pers de knoflook erbij en laat kort meebakken. Bestrooi met wat zout en peper. Schep de groenten met de resterende olijfolie door de aardappelpuree en proef of er nog zout en/of peper bij moet. Snijd de schoongemaakte, gewassen en droog geslagen rucola klein en schep kort voor het serveren door de warme stamp.

Stap 2
Laat de lamskoteletten op kamertemperatuur komen. Laat de grillpan op hoog vuur zeer heet worden. Bestrooi de koteletten met wat zout en peper en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Rooster ze in de hete grillpan 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte en de gewenste graad van gaarheid. Keer ze halverwege de tijd een kwart slag, voor een mooi ruitjespatroon. Serveer de koteletten met de stamppot.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

8 lamskoteletten van het lamsrack
zout en versgemalen peper
olijfolie
Voor de stamppot:
1 kg bloemige aardappelen
1 grote rode paprika
1 flinke courgette
250 gram kastanjechampignons
6 eetl. olijfolie
2 theel. gedroogde Italiaanse kruiden
2 teentjes knoflook
1 bosje rucola

Keukengerei

Kookpan Pureestamper Koekenpan Knoflookpers Grillpan