Nieuw-Zeelandse hertenschouder gebraad

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

De oven op 180?C (160?C circulatielucht) voorverwarmen. Het vlees met het touw met afstanden van ongeveer 5 cm opbinden zodat het braadstuk gelijkmatig rond wordt. Selderij en aardappelen wassen en met een keukenhanddoek drogen.

Aardappelen in de lengte, selderijstrengen dwars in 4 snijden. Uien, pompoen, pastinaak en zoete aardappelen schillen. Uien en pompoen in parten snijden, pastinaak in de lengte snijden en dan in vier en de zoete aardappelen in blokjes snijden. Tijm wassen, droog schudden en de blaadjes aftrekken.

Het hertengebraad in een grote, ovenvaste anti aanbakpan een kleine braadslede met de olie langs alle kanten aanbraden. Het gebraad uit de pan nemen, met mosterd bestrijken en met zout, peper en tijm kruiden. Zout en peper toevoegen aan de aardappelen en in de pan aanbraden. De hertenschouder op de aardappelen leggen en 10 minuten in de oven schuiven. De rest van de groenten in de pan doen, met de aardappelen mengen, kruiden. Nog 30-40 minuten in de oven garen.

Vlees en groenten uit de pan nemen. Het aanbaksel met rode wijn blussen, de gepasseerde tomaten toevoegen en met de helft inkoken. Overgieten met kalfsfond en met de helft inkoken. Ma?szetmeel in een beetje koud water roeren en van het vuur af in de saus roeren, nog een keer kort laten koken.

Serveertip; Ondertussen het vlees in schijven snijden en met de groenten op het bord schikken. Serveren met de rodewijnsaus.

Bron: wildplaza

Ingrediënten

1 kg Nieuw-Zeelandse hertenschouder (of hertenschouder)
2 strengen bleekselderij
400 g jonge aardappelen
12 kleine uien of sjalotten
400 g hokkaidopompoen
1 pastinaak of peterseliewortel
400 g zoete aardappelen
1 bos tijm
4 el raapzaadolie
2 tl korrelige mosterd
1 tl zeezout
1 tl grof gemalen peper
zout
5 el rode wijn
2 el gepasseerde tomaten
200 ml kalfsfond
1 tl ma?szetmeel
Bovendien: Touw om gebraad op te binden