Oma’s stoofvlees met bier

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Dep de sukade droog met keukenpapier en bestrooi deze rijkelijk met zout en peper.

Neem een braadpan met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur. Kleur de stukjes sukade in de boter en haal ze weer uit de pan.

Voeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en doe de uien erbij met een halve theelepel zout. Laat dit 15 minuten bruinen. Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt (ongeveer 2 minuten).

Roer de bouillon in de braadpan, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg bier, tijm, laurier, de eetlepel bruine suiker en het gebruinde vlees toe met de vrijgekomen jus. Breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur lager, leg de boterham met mosterd (mosterdkant omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de braadpan en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees goed gaar is. Langer sudderen kan ook, als u de saus wat dikker wilt. Roer zo nu en dan over de bodem om aanbakken te voorkomen.

Verwijder de tijm en laurier en serveer het stoofvlees op grootmoeders wijze met lekkere frieten en mayonaise. Natuurlijk zet u een extra flesje bier op tafel!

Bron: Proef 2 2014

Ingrediënten

1,5 kg sukade in stukjes van 5 cm gesneden
4 eetlepels boter
3 uien, grof gesneden
1 flesje bier van 375 ml (bijvoorbeeld La Chouffe of abdijbier zoals Leffe)
3 eetlepels bloem
500 ml runderbouillon
4 takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
1 eetlepel mosterd gesmeerd op 1 boterham
1 eetlepel bruine suiker