Ossenhaas met cranberrysaus

  • 6 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Laat het vlees
op kamertemperatuur komen.
Braad het vlees op hoog vuur rondom aan in de hete braadboter.
Verhit de boter voor de saus in een
steelpan en laat de gesnipperde
ui glazig fruiten. Blus af met de
wijn en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Voeg de vleesfond
en de cranberrycompote toe en breng de saus op smaak met wat zout en peper. Tot zover kan het
gerecht ‘s morgens worden voorbereid.

Verwarm de oven voor op 160?C. Bestrooi het vlees
rondom met wat zout en peper.
Leg het vlees (op een rekje) in
een ovenschaal en steek de
vleesthermometer in het midden van het vlees.

Het vlees is rood of saignant als
de thermometer 45?C aanwijst
(na circa 15 minuten); het is
ros?, medium of ? point als de
thermometer 52?C aanwijst (na
circa 20 minuten); het is doorbakken, well done of bien cuit
bij 60?C (na circa 25 minuten).
Neem het vlees uit de oven en
zet het op een warme plaats in
de keuken. Dek het losjes af met
aluminiumfolie en laat het 10
minuten rusten.

Breng de saus aan de kook en bind desgewenst licht met allesbinder. Snijd het vlees in dikke plakken en serveer met de
warme saus.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 96

Ingrediënten

- circa 750 gram ossenhaas
- braadboter
- zout en versgemalen peper
Voor de saus:
- 50 gram boter
- 1 kleine ui
- 1/4 l rode wijn
- 1 dl vleesfond (pot)
- 2 eetl. cranberrycompote (pot)
- zout en versgemalen peper

Keukengerei

Braadpan Steelpan Ovenschaal Vleesthermometer