Ossenstaartsoep met erwtjes

  • 4 personen
  • Voorgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Bak het stukje rookspek langzaam uit en bak in het uitgelopen spekvet de stukken ossenstaart mooi bruin. Snijd de ui en worteltjes in plakken en bak ze mee. Strooi bloem over het geheel en laat ook die al roerend lichtbruin worden. Doe onder goed roeren nu drie liter water bij het vlees en voeg zout en peperkorrels toe. Breng de bouillon aan de kook en laat deze 4 tot 5 uur trekken. Zeef nu de bouillon en haal de mooie stukken vlees van de staart. Het bot mag je nu weggooien. Laat in de Madeira de gewassen kruiden op een zacht vuur ongeveer 15 minuten trekken; zeef dit. Bak het vlees dat je van de staart hebt gehaald nog even kort in wat boter en blus af met de kruidige Madeira. Voeg dit nu samen met de doperwten bij de soep en verwarm de soep nog drie minuten.

Bron: Proef 2 2009

Ingrediënten

1,5 kg ossenstaart
50 g mager rookspek
3 eetlepels boter
1 fl inke ui
4 worteltjes
2 eetlepels bloem
15 peperkorrels
2 deciliter Madeira
1 bosje gemengde kruiden (peterselie, bladselderij, basilicum, rozemarijn,
salie, marjolein)
100 g diepvries doperwtjes