Ossobuco alla Milanese

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Italiaans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de schenkels aan de randen in om te voorkomen dat ze krom trekken of vraag de Keurslager dit voor u te doen. Snijd de geschrapte wortel in de lengte in vieren en snijd de repen daarna in blokjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Snipper de ui.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 160?C. Schep de bloem op een bord en schep er wat zout en peper door. Haal de kalfsschenkels aan beide kanten door de gekruide bloem. Verhit de boter in een braadpan die in de oven past en laat de kalfsschenkels aan beide kanten mooi bruin bakken. Schep ze uit de pan. Schep de ui, de wortel en de bleekselderij door het braadvet (voeg zonodig nog wat extra braadvet of olijfolie toe) en laat op laag vuur een paar minuten fruiten tot de groenten beginnen te kleuren. Laat de kruiden kort meefruiten. Blus af met de wijn en roer de blokjes tomaat en het verkruimelde bouillontablet door de inhoud van de pan. Leg de aangebraden schenkelschijven in de saus en zorg dat ze met saus bedekt zijn. Schuif de pan met het deksel erop in de voorverwarmde oven en laat het 2 uur stoven. Laat de ossobuco desgewenst afkoelen en warm hem voor het serveren op het vuur of in een voorverwarmde oven op.

Stap 3
Roer voor het serveren de geraspte citroenschil, de fijngehakte peterselie en de geperste knoflook door elkaar. Schep de stukken kalfsschenkel op een voorverwarmde schaal. Breng de saus zonodig verder op smaak met wat zout en peper en bind desgewenst met allesbinder of aangeroerde ma?zena tot hij de gewenste dikte heeft. Leg de stukken vlees terug in de saus en bestrooi met het peterseliemengsel. Ossobuco wordt traditioneel gegeten met witte rijst of risotto. Schep er eventueel gare doperwtjes door. Ook lekker met broccoli of gesmoorde venkel.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 8

Ingrediënten

4 dikke schijven kalfsschenkel met bot van circa 250 gram per stuk
1 middelgrote winterwortel
3 stelen bleekselderij
1 grote ui
2 eetl. bloem
zout en versgemalen peper
50 gram braadboter
2 theel. gedroogde gemengde Italiaanse kruiden
1/4 liter rode wijn
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 gram)
1 kippenbouillontablet
geraspte schil van 1 citroen
2 eetl. fijngehakte peterselie
1 geperste teen knoflook
desgewenst allesbinder of aangeroerde ma?zena

Keukengerei

Braadpan Schaal