Paella

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Spaans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Zet een grote hapjespan of een grote lage braadpan die in de ovenpast op hoog vuur. Verhit daarin de boter of de olie en bak de kipkarbonades en de drumsticks in circa 15 minuten rondom mooi bruin. Bestrooi ze met wat zout en peper. Neem ze uit de pan.
Stap 2
Snijd terwijl de stukken kip bakken de chorizo in blokjes. Snijd de schoongemaakte paprika’s en de tomaten in blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Roer de saffraan of de kurkuma en wat zout en peper door de bouillon. Laat de doperwtjes in heet water ontdooien. Bak de chorizoblokjes, de paprikablokjes, de ui en de knoflook 5 minuten omschepend in het braadvet van de kip. Doe de rijst in de pan en schep om tot alle rijstkorrels met een glimmend laagje zijn bedekt. Giet de bouillon in de pan, breng aan de kook en laat af en toe omscheppend circa 10 minuten zachtjes koken. Verwarm indertussen de oven voor op 180?C (hete lucht 160?C). Schep de blokjes tomaat, de doperwtjes en de olijven door het rijstmensel en leg de gebakken kip erop. Zet de paella nog 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer met citroenparten en zet de pan op tafel.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 7

Ingrediënten

6 kipkarbonades 6 drumsticks 250 g chorizo, in dikke plakken 60 g boter of 4 eetl. olie zout en peper 2 rode paprika's 2 vleestomaten 1 grote ui 1-2 teentjes knoflook 1 envelop saffraandraadjes of 2 eetl. kurkuma (koenjit of geelwortel) 1 l kippen bouillon, uit een pot of van tabletten 250 g doperwtjes uit de diepvries 500 g rijst (geen snelkook) 150 g olijven citroen om te garneren

Keukengerei

Hapjes- of braadpan