Pasta met ham en zelfgemaakte tomatensaus

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Italiaans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de saus. Hak de spekblokjes fijn. Snipper de ui, de bleekselderij, de wortel en de knoflook. Verhit de olijfolie in een grote pan en laat het spek, de ui, de bleekselderij, de wortel, de knoflook, de tijm en de oregano omscheppend een paar minuten fruiten. Zet een deksel op de pan en laat de groenten 10 minuten stoven. Schep in die tijd af en toe om. Neem het deksel van de pan en laat de tomatenpuree omscheppend 2 minuten meebakken om de scherpe smaak kwijt te raken. Snijd de gewassen tomaten in stukjes en doe ze met het uitgelopen vocht in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag, zet het deksel weer op de pan en laat de saus 30-40 minuten zachtjes koken. Pureer de saus met de staafmixer of door een draaizeef en breng op smaak met de suiker en wat zout en peper.

Stap 2
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar, giet af, laat uitlekken en schep terug in de pan. Schep de blokjes ham en de helft van de saus door de pasta. Zet de geraspte kaas op tafel.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 4

Ingrediënten

250 gram gekookte ham in blokjes
300-400 gram pasta naar keuze
versgeraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas
Voor de saus
150 gram magere spekblokjes
1 ui
1 steel bleekselderij
1 middelgrote wortel
1 teentje knoflook
2 eetl. olijfolie
1 takje verse of 1 theel. gedroogde tijm
1 takje verse of 1 theel. gedroogde oregano
1 klein blikje tomatenpuree
1 kg rijpe soeptomaten
1 eetl. suiker
zout en peper

Keukengerei

Braadpan Staafmixer of draaizeef Kookpan Vergiet