Pastasalade met ham en groenten

  • 5 personen
  • Makkelijk
  • Maaltijdsalade
  • 20-30 minuten
  • Italiaans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar, giet af, spoel af onder de koude kraan en laat uitlekken. Doe in een grote kom en schep er de 2 eetlepels noten- of olijfolie door. Kook intussen de groenten volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar, giet af, spoel af onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Doe de groenten bij de pasta in de kom. Snijd de ham in blokjes en schep ze met de groenten door de pasta. Dompel de ingekruiste tomaten een paar tellen in kokend water, ontvel ze en snijd het vruchtvlees zonder de zaadjes in blokjes. Doe de azijn, de grof gesneden basilicum, de gesnipperde knoflook, de mosterd en wat zout en peper in de foodprocessor of in een hoge beker. Laat de foodprocessor een paar tellen draaien tot het zout is opgelost of pureer met de staafmixer in de beker. Meng er in een dun straaltje de olie door. Schep de basilicum-vinaigrette door de pastasalade en schep er als laatste voorzichtig de blokjes tomaat door. Zet de salade afgedekt op een koele plaats, schep af en toe om en laat een half uur voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Stap 2
Schep de salade nogmaals goed om en proef of er nog zout en/of peper bij moet. Serveer de salade bij voorkeur in een glazen schaal en garneer met blaadjes basilicum.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 92

Ingrediënten

250 g kleine pastavormpjes (spiraaltjes, schelpjes, elleboogjes)
2 eetl. notenolie of olijfolie
1 zak of pak gemengde diepvriesgroenten van circa 450 g, bijv. doperwtjes, ma?skorrels en stukjes paprika
300 g schouder-, achter- of gekookte?ham in plakken van 0,5 cm dik
2 vleestomaten
3 eetl. witte wijnazijn
4 takjes basilicum
1-2 teentjes knoflook
1 eetl. mosterd
zout en versgemalen peper
1 dl olijfolie
basilicumblaadjes voor de garnering

Keukengerei

Kookpan Vergiet Kom Foodprocessor of staafmixer Glazen schaal