Pastinakengratin met krokante zwezerik

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat de zwezerik een half uur in koud water liggen en spoel hem af. Breng ruim water met zout aan de kook. Blancheer de zwezerik 10 minuten in het kokende water. Laat de zwezerik tussen een doek afkoelen en leg er een plank met gewicht op, bijvoorbeeld een kilo suiker. Blancheer ondertussen de pastinaakplakjes in kokend water met zout een minuut en laat ze uitlekken.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 180◦C. Vet een ovenschaal in met boter. Leg de pastinaak dakpansgewijs in de schaal. Klop de eieren los met zout en peper, knoflook en room. Giet de eierroom over de pastinaak en bak de schotel in 40 minuten gaar.

Stap 3
Verwijder ondertussen de vliezen en vetresten van de zwezerik en snijd het blanke vlees in plakken van 1 cm. Bestrooi de plakjes met zout en peper en haal ze door het eiwit. Druk ze aan beide kanten in het paneermeel.

Stap 4
Verwarm de boter en olie in een koekenpan en bak de zwezerikplakjes om en om goudbruin. Serveer met de pastinakengratin.

Bron: Koken met de Keurslager nr 02-2007

Ingrediënten

400 g kalfszwezerik
500 g pastinaak, geschild en in dunne plakken
2 el boter
3 eieren
zout en peper
1 teentje knoflook, geperst
1 dl room
1 eiwit, losgeklopt
5 el Japans paneermeel, panko
1 el boter
1 el olie

Keukengerei

ovenschaal kookpan doek