Pat? en croute met cranberrys

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Een dag van tevoren: verwarm het water en de melk in een pan en laat de reuzel en boter er in smelten. Zeef de bloem met het zout boven een kom en giet de hete vloeistof erbij. Roer door en kneed tot de massa zacht en smeu?g is. Dek af en laat afkoelen.

Verwarm een eetlepel boter en fruit de helft van de sjalot en de helft van de knoflook lichtbruin. Voeg de kalkoenfilet, hamblokjes, tijm, salie en wat zout en peper toe. Schep door en laat afkoelen. Verwarm de rest van de boter en fruit de rest van de sjalot en knoflook lichtbruin, voeg de kippenlevers toe en bak ze snel bruin. Roer de cognac en foelie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Maal de kippenlevers in de keukenmachine fijn, schep de cranberry’s erdoor en laat erder afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Druk ??n derde van het deeg in de vorm zodat alle kanten bedekt zijn en laat he deeg boven de vorm uitsteken.

Schep de helft van de vleesblokjes in de deegvorm en vul dit verder met het kippenlevermengsel. Dek af met de rest van de kalkoen en hamblokjes en druk alles goed aan. Rol de rest van het deeg uit tot de grootte van de bakvorm. Leg het als een deksel boven op de vorm en druk de randen van de deksel en opstaande rand goed samen. Snijd overtollig deeg weg. Maak twee gaatjes in het deksel en bestrijk het met ei. Bak de pat? 10 minuten en verlaag de temperatuur dan naar 150 graden Celsius. Dek de pat? losjes af met aluminumfolie en bak nog een uur. Neem de pat? uit de oven en laat 10 minuten rusten. Verhoog de temperatuur weer naar 200 graden Celsius. maak de zijkanten van het deeg met wat ei. Bak nu de pat? nog 10 minuten aan alle kanten bruin. Laat helemaal afkoelen en zet de pat? dan in de koelkast. Neem minstens een uur voor serveren uit de koelkast om op temperatuur te komen. Serveer in plakken met bijvoorbeeld cranberrychutney.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2007

Ingrediënten

200 g kalkoenfilet, in kleine blokjes
1 dikke plak schouderham, in kleine blokjes
200 g kippenlevers, gehakt
2 el boter
2 sjalotten, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
2 el verse tijm en salie, gehakt
zout en versgemalen peper
2 el cognac
mespunt foelie
50 g gedroogde cranberry's
pat?vorm met afneembare zijkanten

Voor het deeg:
90 ml water
90 ml melk
90 g reuzel
90 g boter
525 g bloem
zout
1 losgeklopt ei

Keukengerei

pat?vorm pan zeef aluminiumfolie