Pat? met kippenlevers

  • 6 personen
  • Vrij moeilijk
  • Voorgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd het kippenvlees van het bot (er moet 300 gram overblijven) en snijd de hamlap in blokjes. Pers de knoflook over het vlees uit en doe het samen met de port en de Proven?aalse kruiden in een platte schaal. Laat een nacht in de koelkast afgedekt marineren.

Stap 2
De volgende dag: verwarm de oven voor op 200?C. Verwarm de boter in een koekenpan en fruit hierin het fijngesneden uitje. Snijd de kippenlevers klein (het schoonmaken is vaak al door de slager gedaan) en bak ze even kort mee. Laten afkoelen.

Stap 3
Bedek een terrinevorm met een inhoud van een halve liter met plakjes ontbijtspek en laat die over de randen vallen. Maal het gemarineerde vlees in een keukenmachine fijn en leg de helft van het mengsel op de bodem van de vorm. Maal ook de kippenlevers fijn en breng op smaak met zout en peper. Leg de helft van de levermousse in de vorm en strijk glad. Vervolg met de rest van het vlees en lever en vouw het spek erover.

Stap 4
Leg het deksel op de vorm en zet die in een braadslee. Giet er kokend water omheen en bak de pat? gedurende ca. anderhalf uur in de oven.

Stap 5
Laat de pat? afkoelen voordat je hem in de koelkast zet of aansnijdt.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 1

Ingrediënten

200 g kippenlevers
400 g kippenpoot
150 g hamlap
150 g ontbijtspek
1 knoflookteen
1 glas port
2 tl gedroogde Proven?aalse kruiden
25 g boter
1 uitje, fijngemaakt

Keukengerei

Platte schaal Koekenpan Terrinevorm Keukenmachine Braadslee