Pikante gehaktballetjes met rauwe andijviestamppot

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Besprenkel het brood met wat water en knijp het uit. Doe het gehakt in een kom met de rest van de ingredi?nten en het brood en kneed het met een koele hand goed door. Rol er 12 kleine balletjes van.

Stap 2
Verwarm de olie in een braadpan en bak de balletjes rondom aan. Giet er een beetje water bij en laat ze in 10 minuten op laag vuur zonder deksel, gaar bakken.

Stap 3
Kook ondertussen de aardappelblokjes in ruim water met zout gaar en giet ze af. Knijp of stamp er puree van, roer er de warme melk of bouillon en boter doorheen. Haal de donkere en dikke bladeren van de andijvie weg en snijd de andijvie in dunne reepjes.

Stap 4
Bak in een koekenpan de spekblokjes uit en bak de gesnipperde ui en kerriepoeder mee. Meng de andijvie en spekjes door de puree en warm nog even door op laag vuur. Lekker met de balletjes en de pittige jus.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 2

Ingrediënten

500 g half om half gehakt
2 witte boterhammen, zonder korst
2 el. zoete ketjap
1 el. sambal
1 stukje gember, geschild en geraspt
2 tenen knoflook, geperst of geraspt
1 tl. korianderpoeder
2 el. gebakken uitjes (potje)
1 ei losgeklopt
zout en peper naar smaak
zonnebloemolie
Voor de stamppot:

150 g gerookte spekblokjes
700 g aardappels, geschild en in blokjes
1 dl warme melk of groentebouillon
50 g boter
1 struik andijvie, gewassen en gedroogd
1 el. kerriepoeder
1 kleine ui, gesnipperd

Keukengerei

Kom Braadpan Kookpan Koekenpan