Pot au feu met prei

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Frans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Halveer de winterwortel in de lengte en snijd de helften in plakjes. Snipper de uien grof. Verhit de boter in een braadpan en laat de blokjes rundvlees in twee porties rondom bruin bakken. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Laat de spekblokjes omscheppend in het braadvet ca. 5 minuten kleuren. Laat de wortel, de ui en de tijm meebakken tot ze beginnen te kleuren, blus af met de wijn, laat kort inkoken en voeg de blokjes tomaat toe. Schep het vlees met het uitgelopen vocht weer in de pan, schep goed om met wat zout en peper en laat met
het deksel op de pan 1,5 ? 2 uur zachtjes stoven tot het vlees goed gaar is. De saus mag niet koken. Voeg zonodig tussentijds een scheutje extra vocht toe.

Stap 2
Snijd de prei in ringetjes, was ze goed in een vergiet, laat ze uitlekken en schep ze de laatste 10 minuten door het vlees. Breng zonodig verder op smaak met wat zout en/of peper. Bestrooi voor het serveren met de peterselie.

Fransen eten hier stokbrood bij, maar gekookte aardappelen of aardappelpuree kan natuurlijk ook. Of witte bonen in tomatensaus en sla.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 9

Ingrediënten

750 g runderstoofvlees, in blokjes
150 g doorregen rookspek, in blokjes
1 winterwortel
2 uien
50 g braadboter
zout en versgemalen peper
2 theel. verse of 1 theel. gedroogde tijm
1 glas rode wijn
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 g)
1 flinke steel prei
2 eetl. fijngehakte peterselie

Keukengerei

Braadpan Schuimspaan Vergiet