Quiche met ham, kaas en prei

  • 8 personen
  • Vrij moeilijk
  • Bijgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het bladerdeeg ontdooien en bekleed de licht ingevette vorm met de ronde deegplak. Of leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een licht met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap van circa 30 cm doorsnee. Leg de deeglap in de vorm en snijd de rand bij. Prik de deegbodem op regelmatige afstanden in met een vork en zet de vorm in de koelkast. Verwijder het donkergekleurde deel van de prei, halveer de stelen in de lengte, spoel ze onder de koude kraan goed schoon, sla ze droog en snijd ze in smalle halve ringetjes. Snijd de plakken ham in kleine blokjes. Doe de prei, de ham en de kaas in een kom en schep door elkaar.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 200C. Breek de eieren in een maatbeker of een beslagkom met een tuit, pers de knoflook erbij, voeg wat nootmuskaat en wat zout en peper toe en klop de eieren los tot alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel van prei, ham en kaas over de deegbodem. Giet de eierroom over de vulling en zet de vorm circa 40 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de afgekoelde quiche in punten en eet ze lauwwarm of koud.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 92

Ingrediënten

1 ronde plak uitgerold bladerdeeg of 6 plakjes bladerdeeg, uit de diepvries
2 stelen prei
2 dikke plakken gekookte ham, samen circa 150 g (bijv. beenham)
200 g versgeraspte belegen Goudse kaas
3 eieren
1/8 l (kook)room
1 teentje knoflook
versgeraspte nootmuskaat
zout en versgeraspte peper

Keukengerei

Taartvorm met doorsnee van 24 cm Deegroller Kom Maatbeker of beslagkom met tuit Knoflookpers Garde