Quiche met ham, prei en geitenkaas

  • 10 personen
  • Vrij moeilijk
  • Brunch
  • 30-60 minuten
  • Pasen
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het deeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200?C en laat de bakplaat mee voorverwarmen. Bekleed de ingevette vorm (of de vormpjes) met de ontdooide ronde deeglap en druk het deeg stevig in de rand van de vorm. Of leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol op een licht met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van circa 35 cm en bekleed daarmee de vorm. Prik de deegbodem in met een vork en zet circa 20 minuten in de koelkast. Druk de overhangende rand terug in de vorm en snijd het resterende overhangende deeg af.

Stap 2
Verwijder intussen het donker gekleurde deel van de prei en snijd het licht gekleurde deel in ringetjes, was ze zorgvuldig, laat ze uitlekken en dep ze droog. Verhit de olie in een koekenpan en roerbak de prei regelmatig omscheppend 6-8 minuten tot de prei vocht afgeeft. Laat in een vergiet goed uitlekken. Klop de eieren met de cr?me fra?che, de tijm en wat zout en peper in een kom met een garde los. Snijd de ham in reepjes.

Stap 3
Verdeel de prei en de ham over de taartbodem. Verkruimel daarover de geitenkaas en giet de helft van het eimengsel erover. Zet de vorm op de voorverwarmde bakplaat in het midden van de oven en giet de rest van het eimengsel erbij (zo is het gevaar voor morsen kleiner). Laat de quiche circa 45 minuten bakken tot het deeg mooi bruin en de vulling gestold is. Laat de quiche 10 minuten rusten voor de rand van de vorm wordt verwijderd. Serveer warm of lauwwarm.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 3

Ingrediënten

250 g gekookte ham, iets dikker gesneden
een kant en klare ronde lap bladerdeeg (diepvries) of 6 vierkante plakjes bladerdeeg (diepvries)
circa 500 g prei
3?eetl (olijf)olie
3 eieren
200 g cr?me fra?che
2 theel. verse of 1 theel. gedroogde tijm
zout en versgemalen peper
200 g zachte korstloze geitenkaas

Keukengerei

Taartvorm Vergiet Koekenpan Kom