Reebiefstukjes met portsaus en appeltjes

  • 6 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit de braadboter in een koekenpan en braad de biefstukjes rondom aan. Draai het vuur halfhoog, bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze in circa 3 minuten per kant bakken tot ze de gewenste graad van gaarheid hebben. Neem ze uit de pan en houd ze op een voorverwarmde schaal losjes afgedekt met aluminiumfolie warm. Of zet ze in een op 100?C voorverwarmde oven.

Stap 2
Fruit de gesnipperde ui in de braadboter tot hij begint te kleuren. Voeg de tijm toe, blus af met de port, roer goed en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Voeg de fond toe en laat nog kort koken. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Bind de saus licht met allesbinder of ma?zena en roer er eventueel nog een klontje boter door voor extra glans.

Stap 3
Zet terwijl de biefstukjes bakken een tweede koekenpan op het vuur. Snijd de appels in plakken en steek er het klokhuis uit. Verhit de boter in de pan en bak de appelplakken aan beide kanten bruin. Bestrooi ze met poedersuiker om ze mooi te laten kleuren. Leg de biefstukjes op de borden, schep er wat saus over en garneer met de appelplakken. Lekker met aardappelpuree waar een blikje kastanjepuree aan is toegevoegd en spruitjes of rodekool.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 10

Ingrediënten

6 reebiefstukjes van ca. 150 g per stuk
50 g braadboter
zout en versgemalen peper
1 kleine ui
1 theel. verse of 1/2 theel. gedroogde tijm
2 dl port
2 dl wildfond uit een pot
allesbinder of aangeroerde ma?zena
Voor de appeltjes:

3 appels met rode schil
50 g boter
poedersuiker

Keukengerei

Koekenpan Schaal