Rib-eye met tomatensaus

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de saus. Kruis de tomaten tegenover de steelaanzetten in met de punt van een scherp mes en dompel ze circa 30 seconden in kokend water. Giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en ontvel ze. Snijd ze zonder de steelaanzet in stukjes en vang het uitlopende sap op. Snipper de ui. Verhit de olie in een pan en laat de ui glazig fruiten. Pers de knoflook erbij en laat kort meefruiten. Voeg de tomaten met het vocht toe, breng aan de kook en laat op halfhoog vuur regelmatig roerend ca. 10 minuten zachtjes koken.

Stap 2
Roer de oregano door de saus en laat nog 10 minuten zachtjes koken tot de saus de gewenste dikte heeft. Breng de saus op smaak met de balsamicoazijn, de suiker en wat zout en peper. De saus kan warm of lauwwarm worden geserveerd en kan heel makkelijk worden opgewarmd.

Stap 3
Laat de rib-eyes op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een koekenpan en bak de rib-eyes in ca. 5 minuten per kant mooi bruin. De juiste tijd is afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste graad van gaarheid. Bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze minstens 5 minuten op een warme plaats rusten voor ze worden aangesneden. Serveer met de saus. Lekker met frieten en sla of andere groenten naar keuze.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 7

Ingrediënten

2 rib-eyes van circa 300 gram per stuk
25 gram braadboter
zout en versgemalen peper
Voor de saus:
500 gram rijpe tomaten (of 1 blik gepelde tomaten in blokjes, 400 gram)
1 ui
2 eetl. olijfolie
1 teentje knoflook
1 eetl. fijngehakte oregano
1 eetl. balsamicoazijn
1 theel. suiker

Keukengerei

Kookpan Koekenpan Knoflookpers Steelpan