Ribkarbonade met kokosrijst en roergebakken boontjes

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg de karbonades op een schaal. Vermeng de sambal met de ketjap en bestrijk hiermee het vlees rondom. Dek af en laat staan tot verder gebruik.

Stap 2
Breng een steelpan met water en zout aan de kook. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze doormidden. Blancheer de boontjes 2 minuten in het kokende water, giet ze af en spoel ze met koud water. Laat staan tot verder gebruik.

Stap 3
Giet de kokosmelk in een maatbeker en vul aan met water tot 550 ml. Verwarm in een pan met dikke bodem 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit de gesnipperde ui met de geraspte gemberwortel. Voeg de rijst toe en roerbak even om.

Stap 4
Giet nu de aangelengde kokosmelk op de rijst, voeg? zout en de curryblaadjes toe en laat al roerende aan de kook komen. Leg het deksel op de pan en laat in 20 minuten gaar worden. Verwijder de curryblaadjes en laat de rijst afgedekt staan.

Stap 5
Verwarm ondertussen in een koekenpan 1 eetlepel olie. Bak de karbonades op middelhoog vuur rondom knapperig bruin, let erop dat ze niet verbranden want ketjap verbrandt snel. Voeg 2 eetlepels water toe en laat nog 5 minuten sudderen.

Stap 6
Verwarm in een wok 1 eetlepel olie en fruit de bosuitjes en knoflook 1 minuut, voeg de sperziebonen toe en roerbak nog 2 minuten. Breng op smaak met zout. Serveer de karbonades met de groenten en rijst.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 1

Ingrediënten

4 ribkarbonades
1 el sambal manis
2 el ketjap manis
zout
400 g sperziebonen
1 blik kokosmelk (400 g)
4 el zonnebloemolie
1 kleine ui, gesnipperd
2 cm verse gemberwortel, geraspt
300 g witte rijst
2 curryblaadjes (verkrijgbaar bij de toko)
2 bosuitjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd

Keukengerei

Schaal Steelpan Maatbeker Pan met dikke bodem Koekenpan Wok