Rijstsalade met tomaat, olijven en pijnboompitten

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Maaltijdsalade
  • 20-30 minuten
  • Barbecue
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking met wat zout gaar. Rooster terwijl de rijst kookt de pijnboompitten omscheppend in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren en schep ze meteen uit de pan op een bord om ze ta laten koelen. Snijd de kerstomaatjes en de olijven in vieren en de paprika in repen.
Stap 2
Roer voor de vinaigrette de azijn, de mosterd en wat zout en peper door elkaar tot het zout is opgelost. Klop de olie erdoor. Schep de warme rijst in een grote kom en schep de vinaigrette erdoor. Laat de rijst af en toe omscheppend op kamertemperatuur afkoelen en schep er de gesneden tomaatjes, olijven en paprika door. Proef of er nog zout en/of peper bij moet en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten en basilicumblaadjes.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 5

Ingrediënten

250 g rijst
zout
50 g pijnboompitten 1 doosjes kerstomaatjes
circa 20 zwarte of groene olijven, zonder pit
1 rode geroosterde paprika
bosje basilicum
Voor vinaigrette:
2 eetl. witte wijnazijn
2 theel. gladde mosterd
zout en versgemalen peper 6 eetl. olijfolie

Keukengerei

Kookpan Koekenpan Kom