Rosbief met kruidnagels uit de oven

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Voor de rosbief

steek de kruidnagels mooi verdeeld in de rosbief. Meng de rode wijn met de zwarte peper, jeneverbessen en de ui en laat hierin de rosbief een dag marineren in de ijskast en keer regelmatig. Haal het vlees een uur voordat je het gaat bereiden uit de ijskast.

doe de marinade met de runderbouillon in een pan en laat tot een vierde inkoken en zeef het geheel.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

dep de rosbief droog (voorzichtig met de kruidnagels). Verhit de boter en olijfolie in een pan en braad de rosbief aan alle kanten snel bruin. leg het vlees in een braadslee en bak het in ongeveer 35 minuten ros?. roer het braadvocht door de ingekookte marinade. neem het vlees uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 10 minuten rusten.

Voor de Puree

Verwarm de oven voor op 160 graden. doe de knoflook in een ovenschaaltje of klein braadpannetje, giet er de olijfolie overheen met wat zout en plaats een half uur in de oven.

kook ondertussen de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze met een pureestamper. Voeg zoveel warme melk toe totdat een smeu?ge puree ontstaat. roer er de gesmolten boter en een scheutje olijfolie doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Haal de knoflook uit de oven en meng door de aardappelpuree. Verwarm het geheel op een laag vuurtje.

Voor het gevuld appeltje

Verwarm de oven tot 200 graden en kook de cranberry?s met de suiker totdat ze zacht zijn.

snijd de appels doormidden, haal voorzichtig het klokhuis eruit en besprenkel met citroensap. Vul de appels met de cranberry?s en plaats 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
snijd het vlees in plakken en serveer deze met de jus, de knoflookpuree en het appeltje.

Ingrediënten

ingredienten voor de rosbief
600 g rosbief, aan een stuk
15-30 kruidnagels naar smaak
750 ml rode wijn
1 eetlepel versgemalen
zwarte peper
1 eetlepel jeneverbessen, gekneusd
1 ui, gesnipperd
500 ml runderbouillon
50 g boter
Scheutje olijfolie

ingredienten knoflookpuree
3 bollen knoflook, ontveld en tenen los van elkaar
2dl olijfolie
1 kg kruimige aardappelen, geschild en in kleine stukken
150 ml volle melk, verwarmd
25 gram roomboter, gesmolten

ingredienten gevuld appeltje
2 grotere harde appels
70 gram cranberry?s
35 gram suiker
Sap van 1 citroen