Runderrolletjes gevuld met zuurkool

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg de runderschnitzels tussen twee velletjes plastic folie en klop ze plat met de bodem van een steelpan (of vraag de Keurslager dit voor u te doen). Druk het vocht uit de zuurkool. Schil de appels en snijd de kwarten zonder de klokhuizen in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en laat de spekblokjes omscheppend uitbakken. Voeg de zuurkool en appelblokjes toe, bestrooi met de karwijzaadjes en wat zout en peper en schep goed om. Laat met het deksel op de pan 5 minuten stoven. Schep het zuurkoolmengsel in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen. Vang het uitlopende vocht op.

Stap 2
Leg de runderschnitsels naast elkaar op het werkvlak en bestrijk ze dun met mosterd. Verdeel het zuurkoolmengsel erover en rol strak op. Zet de rolletjes vast met houten prikkers of met keukendraad.

Stap 3
Verhit de braadboter in een braadpan en laat de runderrolletjes rondom bruin bakken. Bestrooi ze met wat zout en peper en giet het opgevangen vocht van de zuurkool en de bouillon in de pan. Draai het vuur laag en laat de rolletjes af en toe omkerend met het deksel op de pan circa 40 minuten stoven. Het vocht in de pan mag niet koken. Neem de rolletjes uit de pan en verwijder de prikkers of het keukendraad. Bind de saus in de pan met wat allesbinder of aangeroerde ma?zena. Lekker met appelmoes, roergebakken savooikool en aardappelpuree.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

4 runderschnitzels van circa 150 gram per stuk
250 gram zuurkool
2 middelgrote appels
2 eetl. (olijf)olie
100 gram magere spekblokjes
1 theel. karwijzaadjes
zout en versgemalen peper
1 eetl. mosterd
40 gram braadboter
1 dl vleesbouillon (poeder of tablet)
allesbinder of aangeroerde ma?zena

Keukengerei

Vleeshamer of pan met platte bodem Koekenpan Vergiet Kom Braadpan