Runderstoofpot met koolraap

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de runderlappen in circa 4 cm brede repen (of vraag de Keurslager dat voor u te doen). Snijd de gepelde uien grof. Snijd de geschrapte wortel in halve plakjes. Verhit de braadboter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Bestrooi het vlees met het paprikapoeder en schep het uit de pan. Laat de ui en de wortel in het braadvet fruiten tot de ui begint te kleuren. Roer de tomatenpuree door het groentemengsel. Doe het vlees terug in de pan, voeg het water en wat zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat met een deksel op de pan 2-3 uur stoven. Het vocht in de pan mag daarbij niet koken.

Stap 2
Snijd de koolraap in plakken van ruim 1 cm dik, schil ze en snijd ze in reepjes van 1 cm. Kook de koolraapreepjes in water met zout in circa 10 minuten gaar, giet ze af en laat ze uitlekken. Smelt intussen de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor. Blijf 1-2 minuten roeren. Voeg scheut voor scheut de melk toe en blijf roeren tot het een gladde saus is. Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat en laat de saus een paar minuten doorkoken om de bloemsmaak kwijt te raken. Schep de koolraap door de saus en laat kort doorwarmen. Geef er gekookte aardappelen bij.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

Voor de runderstoofpot:
800 gram runderstooflappen
2 uien
1 middelgrote wortel
50 gram braadboter
1-2 theel. paprikapoeder
1 klein blikje tomatenpuree
0,5 liter water
peper en zout
Voor de koolraap
1 kg koolraap
25 gram boter
25 gram bloem
1/4 liter melk
versgeraspte nootmuskaat

Keukengerei

Braadpan Kookpan Steelpan