Rundvlees gestoofd in donker bier

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snipper de uien. Verhit de boter in een stoofpan. Bak de blokjes vlees in 3 porties op hoog vuur omscheppend rondom bruin. Schep de blokjes vlees met een schuimspaan uit de pan voor de volgende portie wordt aangebraden. Schep niet teveel vlees tegelijk in de pan. Dan koelt de boter teveel af, waardoor het vlees niet kleurt.

Stap 2
Fruit de ui omscheppend in het braadvet tot ze begint te kleuren. Bestrooi met de bloem en laat nog kort bakken. Laat de tomatenpuree kort meebakken. Giet het bier in de pan en voeg de laurierblaadjes, de kruidnageltjes en wat zout en peper toe. Roer goed, breng de saus aan de kook en schep het vlees met het uitgelopen vocht terug in de pan. Schep goed om en laat het deksel op de pan 1,5 tot 2 uur stoven. Let op dat het vlees niet te droog wordt en voeg zonodig een extra scheutje bier of water toe. Breng zonodig verder op smaak met zout en/of peper. Lekker met frieten.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 95

Ingrediënten

750 gram runderstoofvlees, in blokjes gesneden
2 uien
50 gram braadboter
1 eetl. bloem
1 blikje tomatenpuree (40 gram)
1 flesje donker bier
2 laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Stoofpan Schuimspaan