Salade met gerookte eendenborst en gekonfijte paprika

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • 20-30 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg de eendenborst een kwartiertje in de diepvries (het vlees is dan makkelijker in dunne plakjes te snijden) en snijd schuin op de draad in dunne plakken. Zet afgedekt tot gebruik in de koelkast.

Stap 2
Snijd de paprika?s in de lengte in kwarten, verwijder de steelaanzet, de zaadlijsten?en de zaadjes en snijd de kwarten in reepjes. (Wie wil, kan de paprika?s schillen met een dunschiller; sommige mensen zijn allergisch voor de schilletjes). Breng 1 dl water met de suiker en het citroensap aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de paprika toe en laat op hoog vuur 3 minuten koken. Laat de paprikareepjes van het vuur in de suikerstroop afkoelen en laat ze in een zeef uitlekken. Zet ze afgedekt in de koelkast. Tot zover kan dit gerecht de dag tevoren worden gemaakt.

Stap 3
Verwijder de lelijke of beschadigde blaadjes van de lofstruikjes. Maak de overige blaadjes los en leg ze een uur voor het serveren in een kom koud water met ijsblokjes, zodat ze mooi knapperig worden. Laat het lof goed uitlekken op een theedoek of op keukenpapier.

Stap 4
Verdeel de plakjes eend aan een kant van elk bord. Leg aan de andere kant van de borden drie lofschuitjes en schep daarin de gekonfijte paprika.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

gerookte eendenborst (totaal circa 350 gram)
4 middelgrote paprika's (bij voorkeur 1 rode, 1 gele, 1 oranje en 1 groene)
100 gram suiker
sap van 1/2 citroen
2-3 struikjes witlof of roodlof

Keukengerei

Kook Zeef