Sateetjes met rijstsalade

  • 0 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
  • Oosters
  • Barbecue
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg houten spiesjes minstens 30 minuten in koud water voor ze worden aangeregen, om te voorkomen dat ze verbranden als ze op de barbecue liggen. Roer de sojasaus, de geperste knoflook, de sambal, het citroensap en de olie in een grote kom door elkaar en schep de blokjes vlees erdoor. Laat afgedekt minstens 1 uur staan en schep in die tijd af en toe om.

Stap 2
Rijg 3 tot 4 blokjes vlees aan een spiesje en rooster de spiesen op de barbecue rondom bruin en gaar. De sateetjes kunnen ook in de grillpan worden geroosterd. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat afkoelen. Snijd de atjar klein en schep met wat zout en peper door de rijst. Wie van scherp houdt, roert er nog een lepeltje sambal door. Schep de salade in een grote kom en bestrooi kort voor het serveren met de seroendeng. Serveer de sateetjes en de rijstsalade desgewenst met warme pindasaus die wordt gemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking of klaar gekocht.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 5

Ingrediënten

750 gram blokjes varkensvlees voor sat?
Voor de marinade:
4 eetl. sojasaus
2 teentjes knoflook
2 theel. sambal
2 eetl. citroensap
4 eetl. plantaardige olie
Voor de rijstsalade:
250 gram langkorrelige rijst
1 pot atjar (zoetzuur van groenten)
zout en versgemalen peper
desgewenst 1-2 theel. sambal oelek
4 eetl. seroendeng (geroosterde pinda's en geroosterde kokos)

Keukengerei

Spiesjes Kom Kookpan