Soep van geroosterde tomaten met salamicroutons

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm de oven voor op 240?C. Halveer de gewassen tomaten. Giet 2 eetlepels van de olijfolie in een braadslee of een grote ovenschaal. Doop de tomaten met het snijvlak in de olie en keer ze om. Snijd de uien in achten en de knoflook in plakjes. Doe ze in een kom met de tijm en de rozemarijn en schep goed om met de resterende 2 eetlepels olijfolie tot alles rondom met de olie is bedekt. Verdeel de uien tussen de tomaten. Bestrooi met suiker en wat zout en peper en schuif de braadslee of de ovenschaal boven in de voorverwarmde oven. Laat 50-60 minuten roosteren tot de tomaten en de uien bruine randjes hebben, wat de soep een lichte rooksmaak geeft. Pureer de inhoud van de braadslee of de ovenschaal door een fijne groentezeef.

Stap 2
Rooster de sneetjes stokbrood in de broodrooster of onder de voorverwarmde ovengrill. Bestrijk ze met een laagje rode pesto en beleg elk sneetje met 2 opgerolde plakjes salami. Garneer desgewenst met een blaadje basilicum.

Stap 3
Breng het gepureerde tomatenmengsel met de bouillon aan de kook. Roer de room door de soep en breng desgewenst verder op smaak met wat zout en/of peper. Schep de soep in de voorverwarmde soepkoppen of soepborden en serveer met de salamicroutons.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 3

Ingrediënten

3/4 lt vlees- of kippenbouillon, zelf getrokken, uit een pot of van 2 tabletten
1 kg tomaten
4 eetl. olijfolie
2 middelgrote uien
2 teentjes knoflook
1 theel. gedroogde tijm
1 theel. gedroogde rozemarijn
1 eetl. suiker
zout en versgemalen peper
1 dl kookroom
Voor de salamicroutons:
24 plakjes pepersalami (of andere droge worst)
12 sneetjes stokbrood, schuin gesneden
1 potje rode pesto
desgewenst 12 blaadjes basilicum

Keukengerei

Braadslee of ovenschaal Kom Groentezeef of staafmixer Broodrooster