Spaanse kipfilet met knoflookpuree

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Spaans
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de aardappelpuree. Kook de aardappelen gaar, giet ze af, laat ze droog stomen en pureer ze. Doe terwijl de aardappelen koken de olijfolie in een steelpannetje en voeg de in dunne plakjes gesneden knoflook toe. Zet circa 10 minuten op heel laag vuur en let op dat de knoflookplakjes niet te sterk gaan kleuren, want dan worden ze bitter. Klop de knoflookolie met een keukenlepel door de puree en breng op smaak met zout en peper. Houd de puree au bain-Marie warm.
Stap 2
Braad de kipfilets rondom bruin in de hete boter en bestrooi ze met wat zout en peper. Blus af met de wijn of de bouillon. Rasp de helft van de schil van de schoongeborstelde citroen en pers een halve citroen uit. Voeg de citroenrasp en het sap toe aan de kip, samen met de in reepjes gesneden tomaten en de olijven. Draai het vuur laag en laat de kipfilets met het deksel op de pan in circa 20 minuten gaar stoven.
Geef bij de kipfilets met de knoflookpuree groene groenten als broccoli of sperzieboontjes.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 18, nr. 2

Ingrediënten

4 halve kipfilets
40 g braadboter
1,5 dl droge witte wijn of kippenbouillon
1/2 citroen
1 eetl. zongedroogde tomaten op olie
100 g zwarte olijven
Voor de knoflookpuree:
1 kg bloemig kokende aardappelen
1-2 dl olijfolie
3-4 teentjes knoflook
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kookpan Vergiet Aardappelstamper Steelpan Koekenpan Rasp Citruspers