Speklapjes met stamppot van paksoi

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Begin met het maken van de stamppot. Maak op de gebruikelijke manier een luchtige aardappelpuree van 1 kilo aardappelen, 1/4 liter melk en 40 gram boter en breng die op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Of maak aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 2
Snijd de schoongemaakte paksoi in de breedte in smalle reepjes, was ze en laat ze uitlekken. Halveer de schoongemaakte champignons. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de champignons op hoog vuur omscheppend tot ze beginnen te kleuren. Bestrooi ze met wat zout en peper en de kerrie. Voeg de paksoi toe en roerbak een paar minuten tot de kool begint te slinken. Breng op smaak met wat zout en peper. Schep de kool met de champignons door de aardappelpuree.

Stap 3

Bak intussen de speklapjes op de gebruikelijke manier in de braadboter mooi bruin en schep ze uit de pan. Blus het braadvet af met de azijn en serveer de saus met de speklapjes bij de stamppot. Zet mosterd of de piccalilly op tafel!

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 8

Ingrediënten

4 speklapjes
25 gram braadboter
2 eetl. azijn
Voor de stamppot:
1 kilo aardappelen of aardappelpuree uit een pak
40 gram boter
zout en versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat
750 gram paksoi
250 gram kastantjechampignons
2 eetl. olijfolie
1 theel. kerrie

Keukengerei

Kookpan Pureestamper Vergiet Koekenpan