Stamppot met bietjes en riblapjes

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Stoof eerst de riblappen. Snipper de uien. Verhit de boter in een braadpan en braad de riblappen op hoog vuur aan beide kanten aan. Neem ze uit de pan en bestrooi ze met wat zout en peper. Laat de ui in het braadvet glazig fruiten. Leg het vlees terug in de pan en voeg zoveel heet water toe dat het net onder staat. Voeg de laurierblaadjes en de azijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vlees met het deksel op de pan minstens 2 uur stoven tot het goed gaar is. Het vocht in de pan mag daarbij niet koken. Breng de saus zonodig verder op smaak met wat zout, peper en azijn en bind desgewenst met allesbinder of aangeroerde ma?zena.
Stap 2
Schil de gekookte bietjes of laat de bietjes uit een pot uitlekken. Rasp de bietjes klein. Snipper de uien en fruit ze omscheppend een paar minuten in de hete boter. Schep de bietjes door de uien. Breng op smaak met azijn en wat zout en peper. Maak de aardappelpuree op de gebruikelijke manier van de gekookte aardappelen met melk en boter en schep er het bietenmengsel door. Bestrooi de stamppot voor het serveren desgewenst met in ringetjes gesneden bosui.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 2

Ingrediënten

Voor de riblapjes:
750 g riblappen
1-2 uien
50 g braadboter
zout en versgemalen peper
0,5 l heet water
2 laurierblaadjes
scheutje azijn
desgewenst allesbinder
of aangeroerde ma?zena
Voor de stamppot:
circa 600 g gekookte bietjes,
vers of uit een pot
2 rode uien
25 g boter
aardappelpuree van 1 kg bloemig
kokende aardappelen
scheutje rode wijnazijn
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Braadpan Rasp Kookpan