Stamppot van spruitjes met gegrilde karbonades

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de stamppot. Kook de geschilde aardappelen gaar in water met wat zout. Giet ze af en pureer ze. Verdun de puree zonodig met een scheutje kookvocht. Kook de schoongemaakte en in de lengte gehalveerde spruitjes in water met wat zout gaar, giet ze af en laat ze uitlekken. Verhit de boter in een grote koekenpan, voeg de spekblokjes toe en laat ze omscheppend uitbakken. Voeg de spruitjes en de kerrie toe en laat omscheppend bakken tot de spruitjes beginnen te kleuren. Schep de inhoud van de pan door de puree en breng de stamppot zonodig verder op smaak met wat zout en peper.

Stap 2
Laat de karbonades op kamertemperatuur komen en snijd het vetrandje op regelmatige afstanden in om krom trekken te voorkomen. Laat de grillpan op hoog vuur zeer heet worden. Bestrooi de karbonades met wat zout en peper en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Rooster ze in de hete grillpan circa 4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte tot ze gaar zijn. Keer ze halverwege de tijd een kwart slag, voor een mooi ruitjespatroon. Serveer de karbonades met de stamppot.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

4 haaskarbonades
(olijf)olie om te bestrijken
zout en versgemalen peper
Voor de spruitjesstamp:
1 kg bloemig kokende aardappelen
1 kg spruitjes
2 theel. kerrie
100 gram mager rookspek, in blokjes
40 gram boter
75 gram versgeraspte lichtbelegen Goudse kaas

Keukengerei

Kookpan Pureestamper Vergiet Koekenpan Grillpan