Tomatensoep met balletjes

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de gewassen tomaten in vieren. Snipper de ui grof en snijd de wortel in stukjes. Verhit de olie of de boter in een soeppan en laat de ui en de wortel omscheppend fruiten tot de ui begint te kleuren. Laat de tomatenpuree kort meebakken. Voeg de laurier, de tijm, de tomaten en 1/2 liter water toe, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan circa 20 minuten zachtjes koken. Draai de soep door een groentenzeef of pureer met de staafmixer of in de foodprocessor en roer daarna door een fijne zeef om de pitjes en de velletjes kwijt te raken.

Stap 2
Meet de soep af met een litermaat en vul met water aan tot 1,5 liter. Voeg de bouillontabletten en de rijst toe en laat de soep met het deksel schuin op de pan nog 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is (de rijst zorgt voor een lichte binding). Breng de soep op smaak met zout en peper en desgewenst een schepje suiker om de smaak wat zachter te maken.

Stap 3
Maak intussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, wat nootmuskaat en wat zout en peper in een kom en draai er kleine balletjes van. Laat ze de laatste 5 minuten in de soep meekoken. Bestrooi de soep kort voor het serveren met peterselie of bieslook.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 6

Ingrediënten

1-1,5 kg soeptomaten
1-2 uien
1 grote wortel of 4 bospenen
2 eetl. (olijf)olie of 40 gram boter
1 blikje tomatenpuree
2 laurierblaadjes
1 takje tijm
3 kippenbouillontabletten
50 gram rijst
zout en versgemalen peper
desgewenst een schepje suiker
peterselie of bieslook om te bestrooien
Voor de gehaktballetjes:
250 gram ongekruid, half om half gehakt
2 beschuiten
1 ei
versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Soeppan Groentenzeef, staafmixer of foodprocessor Zeef Maatbeker Kom