Tompouce met ragout

  • 4 personen
  • Voorgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven op 180 graden. Leg de 8 plakjes bladerdeeg op een bakblik met bakpapier. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en strooi er een beetje zout op. Bestrooi 4 blaadjes met de sesamzaadjes en prik er met een vork een paar gaatjes in (zodat ze niet te veel opblazen). Bak alle plakjes 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel tot gebruik.

2.Blancheer de aspergetips 2 minuten in de bouillon. Bewaar de bouillon.

3.Maak een roux door 50 gram boter te laten smelten en 50 gram bloem toe te voegen. Roer totdat de bloem loslaat en een bal vormt. Voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe en blijf roeren totdat een mooi gladde ragout ontstaat. Voeg 1 dl slagroom toe en warm al roerende alles goed door. Breng dit op smaak met peper en zout. Voeg de hamblokjes en de groene aspergetips toe en meng alles door elkaar.

4.Leg op elk bordje een bladerdeegblaadje. Schep hier de ragout op en leg de hele asperges er dwars overheen. Dek de tompouce af met een blaadje bladerdeeg met sesamzaadjes erop.

Bron: Proef 2017

Ingrediënten

1 plakje gekookte boerenham, in blokjes gesneden
2 velletjes bladerdeeg, in vieren gesneden
1 ei, losgeklopt
8 groene aspergetips, in kleine stukjes gesneden
8 aspergetips, heel gelaten
50 g bloem
2 dl bouillon
1 dl slagroom
Boter
Sesamzaadjes
Peper en zout